Jos Kihniön kansakoulun suojelua ei hyväksytä, ainoa vaihtoehto sen säilyttämiseksi on purkaminen ja siirtäminen toiselle sopivalle ja niin suurelle alueelle, että sinne mahtuisivat muut Kihniön museot. Niitä on nyt (pääasiassa isäni Tarmo Markkulan perustamina) useissa niin epätarkoituksenmukaisissa paikoissa pitkin pitäjää ja naapurikunnassa, että ne ja niiden esineet ovat vaarassa tuhoutua, kuten on jo ilmeisesti käynyt Tarsianjärven ulkomuseoalueelle.
Tiistaina 2.8. uutisoitiin suomalaisten pelkäävän sotaa. Kummallista? Meille on eri gallupein kerrottu suomalaisten haluavan liittyä Natoon sen tuoman turvan takia. Miten tässä nyt näin on käynyt?
Kyselin samasta asiasta (Hannu Tiaisen yleisönosastokirjoitus 9.7.2022) viime vuonna Parkanon ja Kihniön yhteisen perusturvalautakunnan jäsenenä terveys- ja hyvinvointijohtaja Taina Niiraselta, kun oli tullut selväksi krooninen pula kodinomaisista hoitopaikoista: Kihniön 30 hoitopaikkaa oli kaiken aikaa täynnä ja jono pitkä.
Sain oitis palautetta tekemästäni kuntalaisaloitteesta, joka koski Kihniön sairaalaan perustettavaa yksikköä vanhuksille. Välimuodoksi tehostetun palveluasumisen ja kotona asumisen välillä. Etupäässä ihmeteltiin aloitteeni torppaamista.
Osallistuin Puumilassa tiistai-iltana 28.6.2022 pidettyyn Myyränkankaan yhdistettyyn tuulivoimapuiston ympäristövaikutusten arviointiprosessin (YVA) ja Kihniön kunnan samaa aluetta koskevan osayleiskaavaprosessin infoon. Tilaisuus oli hyvä. Huomioni kiinnittyi erityisesti kahteen seikkaan:
Mihin malliin kuntamme sosiaali- ja terveyspalvelut ajautuvat ennen kuin hyvinvointialue vuonna 2023 ottaa ne haltuunsa? Kovin on varsinkin paikallislehdessämme uutisia, milloin Kolmostien Terveyden tai Pihlajalinnan osalta. Eikä todella myönteisiä ulostuloja, mutta sehän ei yllätys ole. Tämä tiedettiin tai ainakin olisi pitänyt tietää, kun ulkoistamisen tielle lähdettiin ja kuinka varoiteltiin.
Olin joku aika sitten jumalanpalveluksessa Kihniön kirkossa muutaman muun vanhuksen kanssa. Oli oikein väljää: ei tarvinnut hakea istumapaikkaa.
Tässä taannoin Kihniön kunnanjohtaja Liukku maalaili tulevaisuudenkuvia Pyhäniemestä mahdollisena matkailun keskuksena. Maisemallisesti kauniimpaa kohdetta Suomen maasta on turha etsiä. Myös luonnon kannalta alue on puhdas ja saasteeton, mikä on otettava lähtökohdaksi matkailukeskuksen mahdollisessa suunnittelussa.
Ylä-Satakunnan matkailuliitteessä oli koko sivun juttu Kihniön Aitonevalle saapuvista yliopistotutkijoista ja opiskelijoista. Halutaan uppoutua Aitonevan kulttuurihistoriaan, kerätä arjen muistitietoa, kuvia. ”Kaikki tieto olisi arvokasta”, sanotaan.
Haluan kiittää Mauri Pihlajamaata tämän tärkeän asian esiin nostamisesta. Maurilla on tähän asiaan ainutlaatuinen osaaminen ja perspektiivi. Hänen johdollaan itsekin olen näihin seurakuntarakenteisiin päässyt perehtymään ja olen aina ihaillut hänen neuvottelutaitojaan. Olemme ainutlaatuisessa asemassa, kun voimme edelleen tehdä hänen kanssaan yhteistyötä.
Kihniön seurakunnan kirkkovaltuusto on päättänyt niukalla enemmistöllä liitosselvityksestä Parkanon seurakunnan kanssa. Jo tämä tiukka äänestystulos osoittaa, että asiasta on eri suuntiin käyviä mielipiteitä.
Aluevaalien äänestysprosentti uhkaa jäädä alhaiseksi, jopa alle 40 prosentin, ja jos korona tai sää sotkee lisää, ollaan lähellä 30 prosenttia.
Kaiken uuden sosiaali- ja terveyspalvelun luomisen yhteydessä ei saa unohtaa, että ihminen on kaiken keskiössä ketä varten näitä uudistuksia pitää tehdä. Palvelun taso ei saa heikentyä vaan parantua. Hoitotyölle pitää palauttaa sen ansaitsema kunnioitus. Hoitajamitoituksen on oltava riittävän suuri, että työ itsessään ei käy liian raskaaksi sitä tekeville.
Ylä-Satakunnan alueen tapahtumia ja menovinkkejä
Parkanontie 45, 39700 Parkano
Y-tunnus 0214255-5
Konttori avoinna ma-ke 9-12 ja 13-15, muina aikoina sopimuksen mukaan
Puhelin: 029 1706 680
asiakaspalvelu@ylasatakunta.fi
toimittajat@ylasatakunta.fi
etunimi.sukunimi@ylasatakunta.fi
Sivustomme käyttää evästeitä.