Lähetä oma kirjoituksesi sähköpostitse toimittajat@ylasatakunta.fi. Kirjoita napakasti.
Pirhan viestintäpäällikkö Anna-Mari Martikainen vastaili tämän lehden lukijoiden tekemiin kysymyksiin 13.6. verkkolehdessä Kihniön terveyskeskuksen palveluista. Kihniöläisten maalaisjärki on tunnetusti huippuluokkaa. Siksi viestintäpäällikön vastaukset herättivät kummastusta ja toimintatapojen muutokset järjettömyyttä.
Otan vain yhden esimerkin. Kiireettömän ja kiireellisen hoidon saamiset heittivät niin sanotusti häränpyllyä. Jos vaikka kirkonkylän rivitalon pihassa käärme puraisee leikkivää lasta, niin meidän terveyskeskus olisi muutaman minuutin päässä. Siis äkkiä sinne! Ei käy, koska lähiasiointipisteeksi muutettuun terveyskeskukseen pääsee vain ajanvarauksella tiistaista torstaihin.
Ei muuta kuin etsimään kyytiä Parkanoon. Ensivaste kun on muualla liikenteessä. Ja voi harmi, taksit ovat myös ajossa. Soittokierros tutuille, jos saisi kyydin. Saat kyydin ja pääset Parkanon terveyskeskukseen, joka on täynnä ihmisiä odottamassa hoitoon pääsyä.
Kiireellisinä ohitat jonot, ja saat kiukkuisia murinoita ja katseita. Ymmärrettävästi, onhan jo kivuissa istuttu tuntikaupalla.
Montako tuntia on vierähtänyt, ennen kuin lapsiparka on avun saanut. Kihniössä sairaanhoitaja olisi ottanut heti vastaan ja sen jälkeen lääkäri. Alle puolessa tunnissa asia olisi ollut hoidossa. Tämä on vain yksi esimerkki.
Heräsi kysymys, mistä tällainen päähänpisto kumpuaa? Tiedetään, kuinka vaikka vanhuksilla on iso kynnys tilata aikoja puhelimella. Miksi? Siksi kun puhelimesta on kuulunut se tuttu litania: jos asianne koskee, painakaa 1 jne. Tai kaikki palvelijamme ovat varattuja.
Ainakin kihniöläiset ovat tottuneet menemään paikanpäälle sairaanhoitajan puheille, joka katsoo, tarvitseeko varata aikaa lääkärille. Toimi meinaan upeasti, silloin kun se oli mahdollista. Sanon tämän kokemuksen suurella rintaäänellä.
Näin kun käynnit vähenevät, niin mitä tapahtuu? Kotona kärsitään ja kotiin kuollaan yhä enemmän. Myös terveyskeskuksen (en halua kirjoittaa lähipalvelupiste) kokonaan lopettaminen tulee näin ajankohtaiseksi, kun Pirha tietysti tilastoi ja toteaa hoidot Kihniössä tulevan liian kalliiksi. Joten lääkärit ja sairaanhoitaja Parkanoon ja liikkuva palvelu käy katsomassa aika ajoin ollaanko täällä vielä hengissä.
Parasta olisi sairaanhoitajan paikalla olo joka päivä, johon voisi saapua ilman puhelinrulettia. Jos olisi maanantaina tai perjantaina kiireelliseen hoitoon tarve, hän sen järjestäisi. Kasvokkain tapahtuva hoito tai hoidon tarpeen toteaminen on ensiarvoisen tärkeää asiakkaalle.
Käärmeen pureman esimerkissä sairaanhoitaja olisi rauhoittanut lapsen ja vanhemman. Muussa tapauksessa, sairaanhoitaja katsoisi ajan kolmelle muulle päivälle, jolloin lääkäri on paikalla. Kätevää ja huipputerveydenhuoltoa parhaimmillaan, eikö vaan?
Näin me kihniöläisen maalaisjärkiset asiamme hoitaisimme. Hyvät pirhalaiset, meiltä voi aina kysyä neuvoja.
Hannu Tiainen
Kihniö
Ylä-Satakunnan alueen tapahtumia ja menovinkkejä
Parkanontie 45, 39700 Parkano
Y-tunnus 0214255-5
Puhelin: 029 1706 680
asiakaspalvelu@ylasatakunta.fi
toimittajat@ylasatakunta.fi
etunimi.sukunimi@ylasatakunta.fi
Sivustomme käyttää evästeitä.