Useita tuulivoimahankkeita on suunnittelupöydällä tai jo luvituksessa. Ylä-Satakunnan seurannan mukaan lehden levikkialueelle ja sen välittömään läheisyyteen on tulossa jopa 235 tuulivoimalaa nykyisten lisäksi.
Niina Kivioja
Monen kesämökin ja kyläkunnilla sijaitsevan vakituisen asunnon lähimaisema saattaa muuttua tulevina vuosina jopa dramaattisesti tuulivoimarakentamisen myötä.
Paikallislehti Ylä-Satakunnan tuulivoimaseurannan mukaan levikkialueen kunnissa ja niiden välittömässä läheisyydessä on vireillä kaikkiaan 17 hanketta ja jopa 235 tuulivoimalan rakentaminen.
Paikallislehden maakuntarajat ylittävä hankeseuranta on tiettävästi ainut laatuaan eikä edes lupaviranomaisilla ole vastaavaa kokonaiskuvaa karttamuotoisena.
Toteutettuja hankkeita on neljä, joista viimeisin on viiden voimalan Karvian Jäkäläkannas. Rakennusvaiheessa hankkeita ei tällä hetkellä ole yhtään, sillä Fingridin kantaverkossa ei ole juuri liityntäkapasiteettia.
Loput hankkeista ovat joko suunnittelupöydällä, neuvotteluvaiheessa tai jo kaavoitettavana. Tuorein vireille tulleista hankkeista on seitsemän voimalan hanke Parkanon Yliskylässä (YS, 8.4.2025).
Tuulivoimaloiden mittasuhteita on vaikea hahmottaa. Kuvassa vasemmalla tuulivoimala, jonka pyyhkäisykorkeus on 340 metriä, kuten uusimmat suunnitellut suurimmat voimalat ovat. Seuraavana 230 metriin yltävä, kuten esimerkiksi Karvian Jäkäläkankaalla. Kolmantena on 210 metriä, kuten esimerkiksi Kanttin tuulipuistossa. Oikealla 40-metrinen Parkanon vesitorni.
Jukka Huikko
Itsestään tuulivoimalahankkeet eivät ilmesty, vaan ne vaativat ensin sopimukset maanomistajien kanssa ja sen jälkeen monivaiheisen kaavoitusprosessin, josta vastaa alueen kunta. Useimpiin hankkeista on vaadittu lisäksi ympäristövaikutusten arviointi.
Käytännössä alueen kunnat ovat suhtautuneet tuulivoimahankkeisiin ja niiden edistämiseen hyvin myötämielisesti. Tätä selittää odotettu kiinteistöverotuotto, joka vielä toistaiseksi on merkittävä.
Yksittäisestä tuulivoimalasta kertyy vuosittain kiinteistöveroa sen arvon ja kunnan määräämän veroprosentin mukaan tyypillisesti 10 000–30 000 euroa per voimala.
Tähän saattaa kuitenkin tulla muutoksia vireillä olevan valtionosuusuudistuksen myötä. Uudistuksessa tuulivoiman verotuottoa on suunniteltu jaettavan nykyistä enemmän yhteiseen pottiin.
Ainut kriittisempiä havaintoja useampaan kertaan esittänyt paikallinen toimielin lienee Parkanon rakennus- ja ympäristölautakunta.
Punaisella suunnitellut tuulivoima-alueet, nimi ja suunnittelun maksimimäärä voimaloille. Sinisellä olemassa olevat tuulivoima-alueet. Tilanne huhtikuussa 2025.
Luvituksesta ja siihen liittyvän lainsäädännön ongelmista on heräämässä entistä voimakkaampi valtakunnallinen keskustelu.
Esimerkiksi maan johtaviin oikeusoppineisiin lukeutuvat professori Tomi Voutilainen ja professori emeritus Olli Mäenpää kritisoivat nykytilannetta äskettäin Ilta-Sanomien haastattelussa (11.4.2025).
– Pidän ongelmallisena, että lainsäätäjä on mahdollistanut tilanteen, jossa kunnat tulkitsevat ympäristökysymyksiä ja soveltavat rakentamislainsäädäntöä eri tavoin. Kysymys on kuitenkin ihmisten suojelusta ja terveyden suojaamisesta, Itä-Suomen yliopiston julkisoikeuden professori Tomi Voutilainen sanoi Ilta-Sanomille.
– Päätöksentekomenettely on vähän riistäytynyt käsistä. Pahimmassa tapauksessa voi olla niin, että tuulivoimayhtiö pyörittää päätöksentekoa eikä kunnan oma organisaatio pysty riittävän vahvasti ottamaan sitä haltuun, kommentoi lehdelle puolestaan Mäenpää.
Tuulivoimaloiden suojaetäisyyksiin otti taannoin kantaa Maaseudun Tulevaisuuden haastattelussa MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila (2.4.2025).
– Kannatan ehdottomasti, että hyvinkin kaavamaisesti otetaan vähintään kaksi kilometriä, ja mieluummin 2,5 kilometriä, pysyvään asutukseen suojaetäisyyttä, kommentoi Marttila.
Tuulivoimayhtiöiden edunvalvonta on puolestaan vastustanut kaavamaisia suojaetäisyyksiä.
Julkisoikeuden professori Tomi Voutilainen.
Varpu Heiskanen
Tuulivoimalat vaativat myös sähkön siirtoverkkojen laajentamista. Useimmissa hankkeissa liityntä valtakunnan verkkoon tapahtuu ilmajohdoilla.
Esimerkiksi Kihniön ja Virtain rajalla olevat suurhankkeet liittyvä Kihniöstä Parkanoon rakennettavilla voimalinjoilla. Näiden sijoittumiseen on vielä useampi vaihtoehto.
Lisäksi kantaverkkoa vahvistavat Nokian ja Kristiinankaupungin välille rakennettava voimalinja tulee halkomaan levikkialuetta. Viime elokuussa (YS 24.8.2024) sen reitiksi vahvistui pohjoisempi Karviasta Kuivasjärvelle kulkeva linjaus. Pohjoiseteläsuunnassa voimalinja kulkee pitkälti pääradan varrella.
Jukka Huikko
Tuulivoima
Paikallislehti Ylä-Satakunta pitää yllä seurantaa levikkialueella ja sen välittömässä läheisyydessä vireillä olevista tuulivoimahankkeista.
Toteutettuja tuulipuistoja tai tuulivoima-alueita on 4, joissa on yhteensä 24 tuulivoimalaa.
Suunnittelupöydällä on kaikkiaan 17 hanketta ja yhteensä 235 tuulivoimalaa. Osassa näistä on käynnissä jo kaavoitus ja muu luvitus.
Muutamissa hankkeissa mukana on myös aurinkovoiman tuotantoa.
Lähde: Tuulivoiman hankeyhtiöt
Kiinteistövero
Tuulivoimaloiden kiinteistöveron pohjana toimii rakennelman arvo ja siitä laskettu verottojan määräämä osuus. Rakennelma muodostuu perustuksesta, rungosta ja konehuoneesta.
Roottori, lavat, vaihdelaatikko ja generaattori sen sijaan luetaan koneeksi, kalustoksi tai niihin verrattavaksi irtaimeksi käyttöomaisuudeksi. Niitä ei lueta rakennelman arvoon.
Kiinteistövero määrätään erikseen tuulivoimalarakennuksen ja maapohjan osalta. Maapohjan verosta vastaa aina kiinteistönomistaja. Sen osuus on huomattavasti pienempi kuin itse voimalan verotuotto.
Kiinteistöverovelvollisuus alkaa rakennustöiden alkaessa. Ensin sovelletaan yleistä kiinteistöveroprosenttia, joka määräytyy vuoden viimeiseen päivään mennessä kertyneistä rakennuskustanuksista.
Voimalaitosveroprosentin soveltaminen alkaa kun tuulivoimala on valmis ja kytketty verkkoon.
Veron vuotuinen ikäalennus on 2,5 %.
Kiinteistöveroista päättävät vuosittain kunnat, joskin kiinteistöverolaki määrittää tietyt ala- ja ylärajat.
Vanhemmista voimaloista kertyy kiinteistöverotuottoa noin 10 000–20 000 euroa vuodessa. Uusimmista ja suurimmista voimaloista jopa liki 30 000 euroa vuodessa.
Lähde: Verohallinto
Ylä-Satakunnan alueen tapahtumia ja menovinkkejä
Parkanontie 45, 39700 Parkano
Y-tunnus 0214255-5
Puhelin: 029 1706 680
asiakaspalvelu@ylasatakunta.fi
toimittajat@ylasatakunta.fi
etunimi.sukunimi@ylasatakunta.fi
Sivustomme käyttää evästeitä.