Yrityskummit Jouko Suokas ja Olli Kierikka mentoroivat Harmonia Keitaan yrittäjää Annika Rajalaa.
Heikki Pettinen
Kuvailisinko heitä yrityselämän personal trainereiksi, yrittäjä Annika Rajala pohtii. He ovat yrityskummit Jouko Suokas ja Olli Kierikka, joiden opastuksella Rajala kehittää yrityksensä Harmonia Keitaan liiketoimintaa.
Yleensä näissä tapaamisissa ei ole ulkopuolisia saati toimittajia paikalla, vaan keskustelut ovat luottamuksellisia. Annika Rajala pitää palvelua niin tärkeänä, että halusi kertoa siitä myös yrittäjän näkökulmasta.
Rajala tapasi yrityskumminsa ensi kerran pari kuukautta aikaisemmin. Silloin käytiin läpi hänen yrityksensä Harmonia Keitaan tilannetta, tavoitteita ja keinoja niihin pääsemiseksi.
Ensimmäisiä päätöksiä oli, että yritys tarvitsee sähköisen ajanvarauksen tavoittaakseen asiakkaat paremmin. Samoin Annika Rajala totesi tarvitsevansa enemmän digitaitoja.
– Kun lähdin tapaamisestamme otin yhteyttä Treduun, jossa aloitan syksyllä Digitaalinen markkinointi- ja sisällöntuottaja -koulutuksen.
Rajalan mukaan keskustelu yrityskummien kanssa antoi tarvittavan rohkaisun. Sähköinen ajanvarauskin toimii jo.
Annika Rajala sanoo yrityskummien auttaneen keskittymään olennaiseen, kun oma mielenkiinto rönsyilee moneen suuntaan.
– Toinen voi tavallaan lintuperspektiivistä arvioida, mikä olisi seuraava askel ja sitten sitä lähtee toteuttamaan sovitusti.
Olli Kierikka kertoo saavansa samanlaista palautetta kuudelta kummiyritykseltään, joita hän mentoroi säännöllisesti.
– Aika moni on sanonut, että on hyvä että sä tulet kerran kuussa, niin tulee tehtyä sovitut asiat. Eihän me tietenkään pakoteta ketään, mutta tulee pieni tällainen jälkipuinti.
Jouko Suokas tähdentää, että kummit eivät tee päätöksiä yrittäjän puolesta.
– Me kuulemme yrittäjän tilanteesta ja lähtökohdasta ja kysymme, mitä hän haluaa olla 3 ja 5 vuoden kuluttua. Sitten pohdimme yhdessä keinoja, miten sinne pääsee. Tyypillisesti käsitellään hinnoittelua, kannattavuutta, myyntiä ja markkinointia.
Kummien puoleen käännytään myös, kun tulee aika myydä yritys. Suokkaan mukaan yrityskaupan valmistelu vain aloitetaan usein liian myöhään.
– Vanha sloganihan on, että yrityksesi pitää olla aina myyntikunnossa, kaikki prosessit kuvattuna eikä toiminta ole riippuvainen yhdestä ihmisestä. Yksinyrittäjän kohdalla niin on vääjäämättä. Siksi yleensä pyritään sitouttamaan vanha yrittäjä toimintaan vielä joksikin aikaa.
Valtakunnallinen yrityskummiorganisaatio jakautuu 18:aan alueelliseen, joista Pirkanmaan yrityskummit on suurin. Tyypillisesti kummiyritykset ovat liikevaihdoltaan 100 000–300 000 euron haarukassa. Valtakunnallisesti vähän yli puolet on yksinyrittäjiä, Pirkanmaalla alle puolet.
Yrityskummien oma kokemus on tätä isommista yrityksistä. Jouko Suokas teki 40 vuoden työuran Teknologian tutkimuskeskus VTT:ssä, suurimman osan johtotehtävissä. 10 vuotta hän vastasi VTT:n kotimaisesta ja ulkomaisesta myynnistä yrityksille. Olli Kierikka toimi 20 vuotta myynnin ja johdon tehtävissä kolmessa pörssiyrityksessä.
– Asiat olivat pitkälle samoja, joista puhumme mentoroitavien yritysten kanssa: miten saa asiakkaita lisää, miten hinnoitella ja niin edelleen.
Yksinyrittäjien kanssa korostuu yrittäjän jaksaminen ja itsensä johtaminen. Jos yrityksessä on työntekijöitä, korostuu työn organisointi.
Pirkanmaan yrityskummien asiakkaista 90 prosenttia on Tampereelta ja Tampereen naapurikunnista. Tuossa on sellainen epäsuhta, että pari vuotta sitten Pirkanmaan yrityskummit ry pani vireille kuntakummihankkeen, jotta palvelu leviäisi myös maakuntaan. Viestiä levitettiin kuntien ja niiden elinkeinoyhtiöiden sekä paikallisten yrittäjäyhdistysten kautta.
– He käytännössä markkinoivat meidän toimintaamme.
Jouko Suokas nimettiin Kihniön, Parkanon, Ikaalisten ja Hämeenkyrön kuntakummiksi. Olli Kierikka on Ylöjärven varakuntakummi.
Annika Rajala arvioi, että pienellä paikkakunnalla voi olla suuri kynnys pyytää apua tai kysyä neuvoja.
– Esimerkiksi yksinyrittäjyyden voi ottaa todella kirjaimellisesti, ja saattaa olla suuri kynnys mennä kertomaan haasteistaan. Mutta kun yrityskummina on luotettava ulkopuolinen ihminen, asiantuntijalle voi rohkeammin ilmaista oman tilanteensa, hän kannustaa.
– Tämä on tullut hyvin vahvasti esille pienemmillä paikkakunnilla. Tampereella se ei ole mikään juttu, Jouko Suokas vahvistaa.
Kuntakummihanke sai työ- ja elinkeinoministeriöltä tuen, jolla maksetaan kummien matkat yrittäjien luo maakuntaan. Jouko Suokas toivoo, että kunnat näkevät toiminnan hyödyt ja osallistuvat kustannuksiin hankkeen päätyttyä.
Kummit itse tekevät työnsä pro bono eli ilman korvausta. Pirkanmaalla on vajaat 100 yrityskummia, uusia tulee 20–30 vuosittain.
– Kun jäin eläkkeelle, koin että omasta työ- ja elämänkokemuksesta olisi jotain annettavaa muille. Tällä motiivilla yrityskummien toimintaan yleensä tullaan mukaan. Autetaan yrittäjiä väistämään niitä karikoita, joihin on itse joskus törmännyt. Löydetään uusia ja yritetään väistää niitä yhdessä, Suokas muotoilee.
Heikki Pettinen
Ylä-Satakunnan alueen tapahtumia ja menovinkkejä
Parkanontie 45, 39700 Parkano
Y-tunnus 0214255-5
Puhelin: 029 1706 680
asiakaspalvelu@ylasatakunta.fi
toimittajat@ylasatakunta.fi
etunimi.sukunimi@ylasatakunta.fi
Sivustomme käyttää evästeitä.