Jukka Huikko
Sähkö-, kaukolämpö- ja maakaasuyhtiö Leppäkoski Groupin kulisseissa tapahtuvat järjestelyt vetävät vertoja kansainvälisten finanssihaiden toiminnalle.
Ikaalisissa pääkonttoriaan pitävän Leppäkosken omistus nousi puheenaiheeksi vuonna 2017, jolloin Gerako-sijoitusyhtiö havitteli äänivaltansa kasvattamista Leppäkoskessa pyytämällä osakkailta valtakirjoja.
Gerako arvosteli Leppäkoskea muun muassa ilmaisesta osakkeiden jakamisesta toimivalle johdolle ja hallitukselle. Ilmaisantia perusteltiin halulla sitouttaa johtoa yhtiöön.
Toimivan johdon ja hallituksen siteet Leppäkoskeen ovat sittemmin vain vahvistuneet, ja yhtiön ympärillä on nähty niin liuta holding-yhtiöitä, arveluttavan taustan omaava suursijoittaja kuin kiireellä järjestetty osakeanti.
Erityisiä kysymyksiä herättää Leppäkosken sisäpiiriä lähellä olevan Alfors-yhtiön toiminta.
Joulu-tammikuussa poikkeuksellisen nopeasti toteutettu Leppäkosken osakeanti lisäsi vuonna 2021 perustetun Alforsin valtaa entisestään. Alfors omistaa hieman yli 30 prosenttia Leppäkosken osakkeista, ja sen äänimäärä Leppäkoskessa nousi yli puoleen viime vuosina yhtiökokouksissa keskimäärin edustettuna olleista ääneistä.
Leppäkosken yhtiökokous järjestetään 18. huhtikuuta. Siellä käsitellään esitys, jonka mukaan yhtiön hallitukselle myönnettäisiin valtuus kasvattaa yhtiön osakemäärää enintään noin 50 prosentilla. Esityksen mukaan hallitus saisi vapaat kädet päättää, kenelle ja millä hinnalla uudet osakkeet voidaan antaa.
Jos esitys menee läpi, Alfors ja sen kautta yhtiön sisäpiiri voivat saada entistäkin enemmän valtaa Leppäkoskessa.
Leppäkosken yhtiöjärjestys antaa hallitukselle laajan harkintavallan päättää, kenelle yhtiön osakkeita voidaan siirtää. Alfors näyttää kelvanneen Leppäkosken hallitukselle, sillä jo kesällä 2021 viidesosa Leppäkosken omistuksesta ja päätösvallasta siirtyi Alforsille.
Avointa viestintää korostavan Leppäkosken vuosikertomuksessa ei ole kuitenkaan mainintaa pääomistajan vaihtumisesta.
Keitä salaperäisen Alforsin takana on, ja mihin yhtiö pyrkii?
Alfors on niin sanottu holding-yhtiö eli se omistaa ja hallinnoi osakkeita ja käy niillä kauppaa.
Kaupparekisteri kertoo, että Alforsin perustamisilmoituksen lähetti Taaleri-rahoitusyhtiön lakimiesharjoittelija keväällä 2021. Kiire oli kova. Harjoittelija lähetti Patentti- ja rekisterihallitukselle (PRH) rekisteröinnin kiirehtimispyynnön, koska ”yhtiölle ollaan suunniteltu osakekauppaa, jonka tulisi tapahtua 31.5.2021”.
Kiirehtimispyyntöä perusteltiin tekeillä olleella miljoonien eurojen osakekaupalla, joka oli Alforsin ensimmäinen sijoituskohde. PRH noudatti Taalerin toivetta, ja Alfors merkittiin rekisteriin 27. toukokuuta 2021.
Alforsin hallituksen vastuuhenkilöinä oli aluksi Taalerin työntekijöitä.
Vuosien 2021–2022 tilinpäätöstietojen perusteella Alforsin ainoa sijoitus olivat Leppäkosken osakkeet. Taseen perusteella omistuksen arvo oli lähes kahdeksan miljoonaa euroa.
Taaleri-yhtiö ei kommentoinut Ylä-Satakunnalle ja UutisOivalle sitä, miksi se alun perin halusi sijoittaa Leppäkoskeen tai keneltä aloite Alforsin perustamiseksi tuli.
Juttu jatkuu graafin jälkeen.
Vuonna 2023 Taaleri myi Alforsin eteenpäin.
Taaleri ei vastannut Ylä-Satakunnan ja UutisOivan kysymyksiin siitä, keitä Alforsin uudet omistajat ovat ja mistä he ilmestyivät.
Alforsin osoite on Helsingissä Bulevardilla DFK-yhtiöiden toimistossa. DFK on kansainvälinen tilintarkastus- ja verokonsultointiyhtiöiden verkosto.
Suomessa on neljä DFK-yhtiötä: DFK Finland, DFK Consulting, DFK Assurance ja DFK Advisory.
Näistä merkittävää liiketoimintaa on vain DFK Consulting -yhtiöllä, joka kaupparekisterissä ilmoittaa toimialakseen kaiken laillisen toiminnan tässä aurinkokunnassa. Yhtiön liikevaihto on ollut puolisen miljoonaa euroa ja tulos reippaasti plussalla.
Alforsin hallituksen kaikki kolme jäsentä ovat Suomen DFK-yhtiöiden hallitusten jäseniä: Christian Seege, 39, Alex Rosqvist, 26, ja Tom Lindblom, 57. He kaikki ovat myös valmistuneet ruotsinkielisestä kauppakorkeakoulusta eli Hankenilta.
Kolmikosta Lindblom on yli 330 yhtiön tilintarkastaja tai varatilintarkastaja, ja hän on myös muutamassa yhtiössä hallituksen jäsenenä.
Yksi yhtiöistä on ELS-Media, jonka toimiala on sama kuin DFK Consultingilla: kaikki laillinen liiketoiminta tässä aurinkokunnassa. ELS-Median päätoimialaksi on ilmoitettu kustannustoiminta.
Miten Tom Lindblom luonnehtii DFK:n roolia Leppäkoskea omistavassa Alforsissa?
– Minulla olisi tässä näitä päivätöitäkin tehtävänä. Minulla ainakin on perhe elätettävänä, ja minun täytyy priorisoida aikaani sellaiseen, josta joku maksaa, eikö vaan, kiertelee Lindblom aluksi.
Hän kuitenkin sanoo, että DFK on vain hallitusvastuussa, ei omistaja.
– Hallitus on omistajan nöyrä käskyläinen ja tekee mitä omistaja sanoo, selvittää Lindblom.
Entä miten DFK:n ja Alforsin yhteistyö lähti liikkeelle?
– Sinun pitää kysyä sitä Alforsin omistajilta.
Jätetään DFK rauhaan ja selvitetään Alforsin omistusketjua eteenpäin.
Ketjussa Alforsin takana on toukokuussa 2023 perustettu Sheet Holding -yhtiö, Alforsin ainoa omistaja.
Sheet Holding kuulostaa kansainväliseltä, mutta sen osoite on teollisuusalueella Parkanossa, Kosmes-metallipajassa. Kosmes on perheyritys, jota johtaa Esa Koskela, 68.
Koskela on Leppäkosken sisäpiiriin vuodesta 2005 lähtien kuulunut hallituksen puheenjohtaja, josta näyttää tulleen yhtiölle lähes korvaamaton.
Aiemmin Leppäkoski-yhtiön hallituksen jäsenillä oli 65 vuoden yläikäraja. Kuin sattumalta yhtiöjärjestyksen ikärajoitus kuitenkin poistettiin juuri ennen kuin Koskela täytti 65, ja hän sai jatkaa hallitusuraansa.
Koskelan lisäksi Sheet Holdingin hallituksessa istuvat Leppäkoski-yhtiön toimitusjohtajana vuodesta 2010 ollut diplomi-insinööri Juha Koskinen, 55, ja Leppäkosken hallituksessa kahdeksan vuotta istunut ylöjärveläinen paikallispoliitikko ja kiinteistövälittäjä Mika Kotiranta, 60.
Yhtiön rekisteröintiä hoiti sijoittaja-liikemies Lasse Vuola, 42, joka on myös Leppäkosken 2017 perustaman Grid.vc-pääomasijoitusyhtiön hallituksessa.
Mutta omistusketju ei pääty vielä Sheet Holding -yhtiöönkään. Sen takaa löytyy liuta taas uusia holding-yhtiöitä ja sijoittajia.
Keväällä 2023 Sheet Holdingin perusti Hazel Grouse Holding -niminen yhtiö, joka oli aluksi Sheet Holdingin ainoa omistaja.
Hazel Grouse on rekisteröity Kosmes-metallipajan osoitteeseen. Myös Hazel Grousen hallituksessa istuvat tutut miehet: Koskela, Koskinen ja Kotiranta.
Kaupparekisteristä löytyvät myös Koskisen Tetrao Holding -yhtiö sekä Juha Siirasen ja tämän perheenjäsenen Twinvest-yhtiö. Niistä ainakin Tetrao omistaa Hazel Grousea.
Pian perustamisensa jälkeen Sheet Holding kuitenkin sai kaksi muutakin holding-yhtiötä omistajakseen: niin ikään keväällä 2023 perustetun Glasmarkin Porista sekä BjörkebosBarnin Tuusulasta.
Glasmarkin hallituksessa istuu Juha Koskinen, ja varajäsen on DFK:n Tom Lindblom.
Myös Glasmark on ilmoittanut toimialakseen kaikki laillinen toiminta tässä aurinkokunnassa. Miksi näin lennokas ilmaisu?
– Sehän on ihan sallittua minun mielestäni. Mikä sun pointti tässä haastattelussa nyt on, vastaa Tom Lindblom vastakysymyksellä.
Glasmark on rekisteröity porilaisen Jouni Koskisen kotiosoitteeseen. Hän myös maksoi 300 000 euroa keväällä 2023 Glasmarkin puolesta Sheet Holding -sijoituksesta.
Ylä-Satakunnan ja UutisOivan tietojen mukaan Juha ja Jouni Koskinen ovat sukulaisia. Juha Koskinen ei vastannut aiheesta esitettyyn kysymykseen, eikä Jouni Koskista tavoitettu kommentoimaan asiaa.
BjörkebosBarnin 700000 euron sijoituksen taas maksoi sipoolainen Karri-Pekka Laurén. Talouselämä-lehti kertoi 2016, että Laurén on rakennusmestari, joka oli pystynyt irtisanoutumaan työstään vuonna 2009 menestyttyään loistavasti säästöistään tekemillään sijoituksilla.
BjörkebosBarnin hallituksessa Laurén itse ei istu, mutta siellä on Vili-Pekko Laurén. Todennäköisesti Laurénit ovat sukulaisia. Yhtiön varajäsen on DFK:n Christian Seege.
Alfors ja keväällä 2023 perustetut Sheet Holding, Glasmark, Tetrao Holding ja BjörkebosBarn viivyttelivät lakisääteisten edunsaajailmoitusten tekemisessä.
Ilmoitukset todellisista edunsaajista ilmestyivät kaupparekisteriin vasta huhtikuun alussa 2024 eli noin viikko sen jälkeen, kun Juha Koskiselle oli esitetty kysymyksiä yhtiöistä ja edunsaajailmoitusten puuttumisesta.
Sheet Holdingin suurin omistaja ei kuitenkaan ole mikään holding-yhtiöistä.
Sheet Holdingin ja koko Leppäkoski Groupin vaikutusvaltaisin henkilö on helsinkiläinen liikemies Timo Rautanen, 54. Hän omistaa Sheet Holdingista ja siten Alforsista ehdottoman enemmistön, noin 70 prosenttia osakkeista.
Sijoitus- ja perintätoimintaa harjoittavalla Rautasella on kolme yhtiötä: Laskukassa, Lakiasiaintoimisto Asiakasturva sekä Metaversumi, jolle hän myi Asiakasturva-yhtiönsä vuonna 2022. Rautasen lisäksi yhtiöiden hallituksessa on virolainen nainen.
Rautasen yhtiöiden osoite on pohjoishelsinkiläisessä rivitaloasunnossa, jota Asiakasturva-yhtiö tarjoaa kotisivuillaan vuokralle 299 euron vuorokausihinnalla. Oikotie-palvelussa asunnosta pyydetään 3000 euron kuukausivuokraa.
Rautanen ja hänen yhtiökumppaninsa ovat kirjoilla Sveitsissä, ja Rautanen on äskettäin liittynyt Sveitsissä asuvien ulkomaalaisten Facebook-ryhmään.
Timo Rautasen liikemiesmenneisyys on värikäs.
Vuonna 2000 Helsingin Sanomat kertoi jobbarista, joka osti vanhuksilta Elisa-yhtiön puhelinosakkeita alihintaan. Elisa luonnehti Helsingin Sanomille jobbarin toimintaa ”poikkeuksellisen härskiksi”, sillä jobbari oli tarjonnut vanhuksille osakkeista vain puolta niiden pörssihinnasta.
Jobbari oli Timo Rautanen, jota Helsingin Sanomat turhaan tavoitteli kommentoimaan asiaa. Jobbari-nimitystä käytti myös Turun Sanomat vuonna 2019, kun Rautasen yhtiö havitteli lounaissuomalaisen Lounea-puhelinyhtiön osakkeita.
Rautasen yhtiöt näyttävät tehneen hyvää tulosta.
Asiakasturvan liikevaihto oli tuoreimman saatavilla olevan eli elokuussa 2022 päättyneen tilikauden tilinpäätöksen mukaan 19 miljoonaa euroa ja tulos peräti 18 miljoonaa plussalla. Laskukassalla vastaavat luvut olivat 1,7 miljoonaa ja reilut puoli miljoonaa.
Metaversumilla ei ollut liikevaihtoa, mutta sen tulos oli plussalla 14 miljoonaa.
Arvotekijät Suomi -yhtiön yrittäjä, tilinpäätösasiantuntija Arto Suninen kävi Ylä-Satakunta- ja UutisOiva-lehtien pyynnöstä läpi Rautasen yhtiöiden tilinpäätökset.
Tositteita tai veroilmoituksia näkemättä Suninen kiinnittää huomiota erityisesti siihen, miten yritysten on täydellisesti onnistunut välttää verojen maksaminen suurista voitoista huolimatta. Hän uskoo verottajan tarkastaneen yhtiöitä, mutta silti yhtiöt ovat välttyneet tilintarkastajien huomautuksilta.
Verojen välttelyyn on keinot, mutta mitä keinoja tässä on käytetty, ei käy ilmi tilinpäätöksistä. Kokonaisuus kertoo minusta suomalaisen lainsäädännön heikkouksista ja moraalikadosta, Suninen luonnehtii.
Rautasen yhtiöillä on myös ollut ongelmia lakisääteisten tehtäviensä hoitamisessa. Laskukassa ja Asiakasturva eivät ole lähettäneet Patentti- ja rekisterihallitukselle (PRH) elokuussa 2023 päättyneen tilikauden tilinpäätöstä lain edellyttämässä ajassa karhukirjeistä huolimatta.
Muitakin ongelmia on ilmennyt.
”Pakkokeinot: varoitus.” Näin lukee Etelä-Suomen aluehallintoviraston (avi) perintätoiminnan harjoittajien rekisterissä Rautasen Asiakasturva-yhtiön kohdalla.
Avi on antanut Rautasen yhtiölle vuonna 2021 varoituksen, sillä yhtiön trattaperinnän menettelyssä oli ollut ongelmia ja sen perintäkulut yrityssaatavien perinnässä olivat olleet kohtuuttomia.
Leppäkoski vastaa sähkönjakelusta muun muassa Parkanossa sekä suuressa osassa Kihniötä.
Minna Lautamäki
Miten Timo Rautanen löysi tiensä Alforsiin? Mahtaako liikemies olla tuttu esimerkiksi Alforsin hallituksen puheenjohtajalle Tom Lindblomille?
– Kyllä, Timo on tuttu pitkältä ajalta, myöntää Lindblom.
Entä oliko Rautanen aktiivinen siinä, että Alfors tuli Leppäkosken omistajaksi?
– Sinun pitää Rautaselta kysyä, onko hän ollut aktiivinen tai passiivinen, sanoo Lindblom.
Sen enempää Lindblom, Koskinen, Siiranen, Koskela kuin Kotirantakaan eivät kommentoineet Rautasen taustaa.
Ylä-Satakunta ja UutisOiva tavoittelivat Rautasta itseään, mutta tämän numeroon vastasi Asiakasturva-yhtiön puhelinkeskukseksi esittäytynyt mies. Hän sanoi Rautasen olevan matkoilla puhelimen tavoittamattomissa, mutta vastaavan sähköpostiin. Rautanen ei kuitenkaan vastannut lähetettyihin viesteihin.
Kysytään muilta sisäpiirin jäseniltä suoria kysymyksiä. Onko Alfors perustettu valtaamaan Leppäkoski?
– Tuohon en sanoisi kyllä itse yhtään mitään. Alfors omistaa Leppäkoskea, ja siinä ei ole minusta mitään pahaa. Eiks se oo hyvä, että joku omistaa jotain, vastaa Tom Lindblom.
Mika Kotiranta ei halua kommentoida Leppäkoski-sijoituksiaan, vaan sanoo kyseen olevan henkilökohtaisista asioista. Vastaukseksi kysymykseen Alforsin valtaushaluista Kotiranta katkaisee puhelun.
Myös talousjohtaja Siiranen sanoo holding-yhtiöidensä olevan henkilökohtaisia ja perheen sisäisiä asioita. Onko Siiranen Leppäkosken talousjohtajana suunnitellut Alforsin holding-järjestelyjä?
– Paremmat vastaukset saat varmaan vastuullisilta henkilöiltä. En lähde niitä nyt ruotimaan, hän vastaa.
Lindblom, Siiranen ja Kotiranta ohjaavat kysymään asiasta toimitusjohtaja Juha Koskiselta ja hallituksen puheenjohtajalta Esa Koskelalta.
– Nyt on vähän hankala paikka, on palaveria menossa, vastaa puheenjohtaja Koskela.
Hän ei enää myöhemmin vastaa viesteihin tai puheluihin.
Leppäkoski Group Oy:n toimitusjohtaja Juha Koskinen. Taustalla Leppäkosken uusi aurinkovoimala Ikaalisissa.
Toimitusjohtaja Juha Koskinenkin vastaa vain pariin kymmenistä sähköpostilla lähetetyistä kysymyksistä. Hän ei esimerkiksi kerro kenen aloitteesta Alforsista tuli Leppäkosken pääomistaja.
Koskinen tunnustaa kuitenkin osallistuneensa Tetrao Holding -yhtiönsä kautta Leppäkoski-järjestelyihin. Hänen mukaansa yhtiön johdon eli Koskisen ja Siirasen osuus Leppäkosken osakkeista on tällä hetkellä yhteensä 1,4 prosenttia.
Ylä-Satakunnalla ja UutisOivalla on Koskiselle kysymys myös moraalista ja etiikasta: onko oikein, että paikallisen energiayhtiön sisäpiiri järjestelee itselleen omistusta monimutkaisten holding-yhtiöjärjestelyjen kautta?
Tähänkään kysymykseen Koskinen ei vastaa.
– Yhtiörakenteiden hyödyntäminen erilaisissa sijoitusrakenteissa on varsin tavanomaista esimerkiksi rahoituksellisista ja verotuksellisista syistä, hän tyytyy kommentoimaan.
Koskinen ei myöskään vastaa kysymykseen Alforsin mahdollisesta halusta vallata Leppäkoski ja myydä yhtiö myöhemmin tuoton saamiseksi.
Kun juttu Leppäkoski Groupista on lähes valmis, kaupparekisteristä löytyy sattumalta kiinnostava asiakirja: todiste siitä, että sisäpiirillä todella on ollut suunnitelma Leppäkosken haltuun saamiseksi kokonaan tai osittain.
Kyse on Hazel Grouse -yhtiön pöytäkirjasta maaliskuulta 2023.
Sen mukaan Koskelalla, Koskisella, Kotirannalla ja Vuolalla oli tuolloin Projekti Sheet -niminen hanke, jonka valmistelujen ja neuvottelujen pöytäkirja kertoi edenneen. Ja mikä olikaan Projekti Sheetin tavoite?
Pöytäkirja toteaa: “Potentiaalisen transaktion kohteena on kokonaan tai osittain Leppäkoski Group oy:n ja/tai sen osakkeenomistajan/omistajien osakekannat.”
Outi Salovaara
Artikkelin teossa on ollut mukana työryhmä, johon kuuluvat UutisOivasta Sakari Ilomäki ja Katri Linnikko sekä Ylä-Satakunnasta Jukka Huikko ja Heikki Pettinen.
Korjaus 5.4.2024 klo 10.50: Faktalaatikon otsikko muutettu nykyiseen muotoon.
Korjaukset 8.4.2024 klo 16.10: Poistettu maininta, että Lasse Vuola olisi Tetrao Holding -yhtiön omistajia. Korjattu Juha Koskisen ja Juha Siiraisen Leppäkosken yhteiseksi omistusosuudeksi noin 1,4 prosenttia.
Lue myös: Energiayhtiössä on kyse myös huoltovarmuudesta YS 4.4.2024
Leppäkosken ja taustayhtiöiden sisäpiiriä
Koskela, Esa: Kosmes-metalliyhtiön toimitusjohtaja, Leppäkoski Groupin hallituksen puheenjohtaja.
Koskinen, Jouni: Porilainen Glasmark-holding-yhtiön rahoittaja, tiettävästi Juha Koskisen sukulainen.
Koskinen Juha: Leppäkoski Groupin toimitusjohtaja sekä mm. Hazel Grouse Holding-, Sheet Holding-, Glasmark- ja Tetrao Holding -holding-yhtiöiden vastuuhenkilö.
Kotiranta, Mika: Leppäkoski Groupin hallituksen jäsen, ylöjärveläinen paikallispoliitikko ja kiinteistövälittäjä sekä Hazel Grouse Holding - ja Sheet Holding -yhtiöiden vastuuhenkilö.
Laurén, Karri-Pekka: BjörkebosBarn-holding-yhtiön sijoittaja Sipoosta.
Laurén, Vili-Pekko: BjörkebosBarn-holding-yhtiön hallituksen jäsen.
Lindblom, Tom: Alforsin hallituksen puheenjohtaja, DFK-yhtiöiden vastuuhenkilö sekä Glasmark-holding-yhtiön hallituksen varajäsen.
Rautanen, Timo: Sijoitus- ja perintäalan liikemies, jolla Laskukassa-, Metaversumi- sekä Lakiasiaintoimisto Asiakasturva -yhtiöt. Omistaa Sheet Holdingista ja siten Alforsista noin 70 prosenttia.
Seege, Christian: Alforsin hallituksen varsinainen jäsen, DFK-yhtiöiden vastuuhenkilö ja BjörkebosBarn-holding-yhtiön hallituksen varajäsen.
Siiranen, Juha: Leppäkoski Groupin talousjohtaja, Twinvest-holding-yhtiön vastuuhenkilö yhdessä sukulaisensa kanssa.
Vuola, Lasse: Akaalainen sijoittaja-liikemies, Leppäkoski Groupin perustaman Grid.vc-sijoitusyhtiön hallituksen jäsen, mukana Leppäkosken holding-yhtiöjärjestelyissä.
Ylä-Satakunnan alueen tapahtumia ja menovinkkejä
Parkanontie 45, 39700 Parkano
Y-tunnus 0214255-5
Puhelin: 029 1706 680
asiakaspalvelu@ylasatakunta.fi
toimittajat@ylasatakunta.fi
etunimi.sukunimi@ylasatakunta.fi
Sivustomme käyttää evästeitä.